Mini-petunia

Mini-petunia

Ja, de mini-petunia heeft regelmatig water en plantenvoeding nodig!

Mini-petunia’s zijn ook Petunia’s, maar dan net even anders. Daarom heten ze ook Calibrachoa. Ze komen uit Zuid-Amerika. Daar was eind vorige eeuw een Japanse onderzoeker in de natuur aan het werk toen zijn oog viel op Petunia’s die hem opvielen doordat ze rijker en fijner bloeiden dan hij ooit eerder had gezien. Hij heeft materiaal van die planten mee haar huis genomen en zo komt het dat de mini-petunia’s in 1996 door een Japanse veredelaar op de internationale plantenmarkt konden worden aangeboden. Het was dezelfde veredelaar die ook de bekende Surfinia’s heeft ontwikkeld. Men was er al gauw achter dat mini-petunia’s genetisch nogal afweken van andere Petunia’s en in feite een apart, maar wel verwant, geslacht vormen: Calibrachoa. Ze zijn vernoemd naar een Mexicaanse hoogleraar in de farmacie, Antonio de Caly Bracho. Mini-petunia’s of Calibrachoa’s zijn in feite groenblijvende vaste planten, maar omdat ze geen vorst verdragen worden ze bij ons als eenjarige planten aangeboden en gehouden. Vanwege de enorm rijke bloei en de eerst iets opgaande en daarna hangende groeivorm zijn het geweldige planten om in pot, bak of hangpot in je tuin, op je balkon of op je terras toe te passen.

Calibrachoa’s in tal van kleuren
Calibrachoa’s worden behalve mini-petinia’s ook wel ‘Million Bells’ genoemd. Dat was de serienaam die ze in eerste instantie kregen toen men nog niet wist dat het een apart geslacht was. Vooral in Engelstalige gebieden (Canada, de USA, de UK enz.) worden ze nog steeds vooral zo genoemd. Inmiddels zijn ze er met hun kelk- of trompetvormige bloemen in tal van kleuren en zijn er zelfs alweer aparte series uit ontwikkeld, bijv. de Can Can-serie waar de prachtige, roze bloeiende (met een donkerder hart) ‘Can Can Apple Blossom’ deel van uitmaakt. De keuze is groot. We noemen een paar andere rassen: ‘Terracotta’ bloeit warm donkergeel/oranje, de bijzondere ‘Can Can Mocha’ heeft een soort chocoladekleur (licht crème met een donkerder hart, ‘Apricot’ is geelachtig oranjerood, de kleur van ‘Cabaret Hot Pink Star’ laat zich raden, net zoals van ‘Rose Star’, ‘Purple Star’ (alledrie met een stervormig kleurverloop in de bloem). ‘Dark Purple’ en ‘Can Can Purple Glow’ bloeien uiteraard (diep) paars en bij ‘Coral Reef’ kun je een tropische vakantie dromen. GroenRijk biedt meer dan keuze genoeg. Kies de kleuren die je het meeste aanspreken.

Heel makkelijke, sterke planten
Ze groeien snel en vormen al gauw vrij lange ranken (tot wel 75 cm) die voortdurend vol bloemen lijken te zitten. De planten bloeien van het voorjaar (meestal al voor mei) tot de vorst er in het najaar een eind aan maakt. Pas op met late nachtvorst in het voorjaar. Haal de planten dan even naar binnen. Mini-petunia’s houden van een zonnige plek, maar verdragen ook wat lichte schaduw en zelfs vrij veel slecht weer. De sterke bloemen smetten en verbruinen zeker niet door regen. In de zon bloeien de planten wel het beste. Zorg voor lichte, goed doorlatende grond. Een teveel aan gietwater moet weg kunnen. Normale potgrond is prima. Ze groeien eerst tot ca. 20-40 cm omhoog en wat breder uit en gaan daarna overhangen. Ze hebben daarom een niet te kleine (hang)pot of bak nodig met voldoende grond en ruimte. Laat de potgrond niet helemaal uitdrogen. Mini-petunia’s hebben overigens veel minder water nodig dan de ‘gewone’ Petunia’s en Surfinia’s (wat ook Petunia’s zijn). Geef dus regelmatig water en meng eens per veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding door het gietwater. Als de planten te weinig voeding krijgen zie je dat aan het vergelen van de blaadjes. Het leuke is dat je bij mini-petunia’s geen uitgebloeide bloempjes hoeft te verwijderen. De planten zijn zogenaamd  ‘zelf-schonend’. Uitgebloeide bloempjes verdrogen en vallen vanzelf af. Dat is een groot verschil met andere rijkbloeiende zomerbloeiers!

TIPS

  • Mini-petunia’s worden door de kwekers uit stek vermeerderd. Dat zou je zelf ook kunnen doen, maar zoals vaker het geval is, bloeien zelf-gestekte planten daarna vaak minder rijk dan planten die door kwekers worden vermeerderd. 
  • De bloeiende Calibrachoa’s worden graag door hommels bezocht. Een leuk gezicht! 
  • Behalve in potten en bakken kun je mini-petunia’s ook heel goed voorin een border of perk planten. De over de grond kruipende, bloeiende ranken zorgen ook daar voor een fantastische show.
  • Mini-petunia’s zijn magnifiek te combineren anders gevormde of gekleurde planten met ook andere bloemvormen zoals Heuchera’s en penningkruid (Lysimachia’s).

In kort bestek
Mini-petunia’s (Calibrachoa’s, ook wel ‘Million Bells’ genoemd, zijn ongelooflijk rijk en langdurig bloeiende (mei-oktober), rankend groeiende, eenjarig gekweekte planten voor (hang)potten, bakken  of volle grond. Sterk en weerbestendig, zelf-schonend, weinig eisend, makkelijk te verzorgen. Eenmaal deze planten gehad, wil je ze weer! GroenRijk heeft ze nu met allerlei prachtige bloemenkleuren. De planten zijn maandenlang overdekt met kleur!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...