Woonplant van de maand januari: Ficus benjamina

Woonplant van de maand januari: Ficus benjamina

Ficus benjamina is de woonplant van de maand januari. Groot, groen, effen, gevlamd – met Ficus benjamina haal je een geweldige binnenboom in huis om je door de donkere maanden te helpen.

Groene reus 

Om de leegte die je kerstboom heeft achtergelaten een beetje te vullen heb je aan Ficus benjamina een topper. Deze mooie, groene plant heeft vele gezichten en is zowel verkrijgbaar met een volle kruin vol kleine blaadjes als een wat meer gestileerde plant met groter blad. Het is ook nog eens een prima huisgenoot, want Ficus staat in de Top 10 van luchtzuiverende planten in een onderzoek van NASA. Bovendien is het een makkelijke plant, waar je amper omkijken naar hebt. Wel lekker warm inpakken als hij vanuit de winkel met je mee naar huis mag, want als subtropisch type is het een béétje een koukleum.  

Trendy groenmaker 

Ficus biedt niet alleen keuze uit verschillende kleuren groen en tekeningen van het blad. De plant wordt ook aangeboden met spannende stammen: spiraal, dubbele spiraal, koker, gevlochten, recht. Dat maakt hem niet alleen een echte blikvanger, maar ook een leuke dwarsligger die prima past de huidige interieurtrend vol opvallende en speelse vormen.  

Sterke uitstraling 

Wie zoekt naar een mooie groene persoonlijkheid, heeft aan Ficus een makkelijke huisvriend die jarenlang met je meegroeit. Door de speciale luchtzuiverende werking is het ook een ideale kantoorplant en het formaat maakt Ficus in een rijtje een effectieve binnenhaag of roomdivider. Heel hip is de plant presenteren in een verrassende pot, bijvoorbeeld een kunststof binnenpot met een geborduurde hoes of een pot met spannend reliëf. 

Verzorging Ficus benjamina

  • Ficus benjamina staat graag op lichte of halflichte plek en heeft een hekel aan tocht. 
  • De pot af en toe een kwartslag draaien laat de ficus mooi recht groeien. 
  • Zorg dat de potkluit niet uitdroogt, ficus houdt van lichtvochtige grond.  
  • Ficus houdt van eens per maand wat kamerplantenvoedsel bij een gietbeurt. 
  • Zet de plant gerust af en toe onder de douche of in een zomerse regenbui om het stof eraf te spoelen. 

Tropische beauty 

Ficus behoort tot de moerbeifamilie en groeit in het wild in Zuidoost-Azië en Australië. Daar kunnen ze tot wel 30 meter groot worden, binnen blijven ze een stuk handzamer. Het is één van de meest beschreven planten ter wereld. Er zijn ruim 800 soorten bekend en er wordt geschat dat er meer dan 3000 variëteiten bestaan. Omdat het zo'n mooie en makkelijke huisgenoot is, is het ook een van de populairste woonplanten ter wereld. 

Ficus trivia 

  • Op een Ficus benjamina kun je bonsaitechnieken uitleven, om de vorm nóg spannender te maken. 
  • De plant heeft beroemde familieleden, zoals de Ashvattha (‘Heilige ficus’). Door de bijzondere groeiwijze van deze ficus (wortels die naar boven groeien en takken naar beneden) worden aan deze variant bijzondere krachten toebedeeld.
  • Ficus is een van de eerste planten die zo'n 11.000 jaar geleden vanuit Azië in Europa werd gekweekt, voor de landbouw. 
  • In de zomer kan Ficus bij rustig weer het terras of het balkon op.
  • Ficus heeft zowel in het Boeddhisme als het Hindoeïsme een speciale spirituele betekenis en heeft ook als woonplant een inspirerende, rustgevende uitstraling. 

 Woonplant van de maand

Ficus benjamina is Woonplant van januari 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...