Mini Petunia in hangpot

Mini Petunia in hangpot

Mini-Petunia’s (Calibrachoa) trekken zich niets aan van slecht weer. En je hoeft geen uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dat doen de planten zelf!

Calibrachoa’s of Mini-Petunia’s lijken precies op petunia’s, alleen met wat kleinere bloemen. Maar hun echt superieure eigenschappen ontdek je pas later. Hoewel ze uit Zuid-Amerika stammen, doen ze het namelijk heel goed in ons sterk wisselende klimaat. Ze zijn veel minder gevoelig voor regen en slecht weer dan de oude Petunia-rassen. Ze verdragen droogte veel beter en – dat is misschien wel hun meest opvallende, betere eigenschap – je hoeft nooit uitgebloeide bloempjes te verwijderen. Calibrachoa’s zijn zoals dat heet ‘zelf-schonend’: ze laten hun oude bloempjes verschrompelen waarna ze afvallen. Verder hebben ze dezelfde fantastische eigenschappen als de ‘gewone’ petunia’s. Ze vormen namelijk ook lange bebladerde en rijk bloeiende ranken. En dat maandenlang achter elkaar. Ze bloeien door tot de vorst – daar kunnen ze nog net niet tegen – ze daarmee laat ophouden. Dan zit het er voor deze intens bloeiende, eenjarige planten weer op en verlang je al weer naar de nieuwe volgend jaar. Calibrachoa’s zijn er inmiddels in tal van tinten. GroenRijk biedt ze nu aan als vrolijke driekleurige combinatie (blauw + wit + roze) van sterke jonge planten in een hangpot. De lange ranken worden nog gevormd. Die kunnen wel 60-75 cm lang worden. Daar zul je nog maandenlang van kunnen genieten. Prachtig zoals die elegant op de wind bewegen!

Men dacht eerst dat Calibrachoa’s gewoon Petunia’s waren

Calibrachoa’s zijn bekend sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen zag een Japanse plantenonderzoeker ze in de wilde Zuid-Amerikaanse natuur. Het viel hem op dat deze ‘petunia’s’ kleinere bloemen hadden en rijker bloeiden dan andere. Hij nam er een paar mee naar huis in Japan. Daar kwamen ze terecht bij het plantenveredelingsbedrijf dat ook de Surfinia’s (verbeterde petunia’s) had gecreëerd. Men ging ermee aan de slag. Al gauw bleek dat de nieuw gevonden planten genetisch flink verschilden van de ‘gewone’ petunia’s. Ze verschilden zelfs zoveel dat ze niet bij het geslacht Petunia ingedeeld konden blijven. Het was geen andere soort, maar een heel ander geslacht. Dus was er een nieuwe geslachtsnaam nodig. Dat werd Calibrachoa, een vernoeming van de 18e eeuwse Mexicaanse botanicus en professor in de farmacie Antonio de Caly Bracho die deze planten voor het eerst beschreef als Petunia integrifolia (door anderen ook Petunia violacea genoemd), maar daar werd toen verder geen aandacht aan besteed. Mini-Petunia’s behoren net zoals Petunia’s wel tot de Nachtschadefamilie (Solaneaceae). In de wilde natuur van Zuid-Amerika komen ze voor van Zuid-Brazilië en Argentinië in het oosten tot Peru en Chili in het westen. Ze groeien daar vooral in open graslanden en licht struikgewas. De oorspronkelijke benoemde soort Petunia integrifolia is een struikachtige, kort levende plant die roze bloeit en waarbij oudere scheuten licht kunnen verhouten. Dat verschijnsel komt bij diverse Calibrachoa-cultivars nog steeds voor. Bij ons worden Calibrachoa’s gekweekt als eenjarige zomerbloeiers voor tuin, terras en balkon. Er zijn inmiddels tientallen cultivars ontwikkeld in een hele reeks tinten en kleuren, ook gevuldbloemige en andere afwijkende bloemvormen.

Andere namen: ‘Million Bells’ , ‘Zauberglöckchen’ en ‘Campamillón’

Bij ons worden Calibrachoa’s meestal Mini-Petunia’s genoemd, in Engelstalige gebieden (met name de USA) vooral ‘Million Bells’, in Duitstalige gebieden ‘Zauberglöckchen’ en in Zuid-Amerika is de meest gebruikte naam ‘Campamillón). Dat laatste  betekent: de plant met de miljoenen klokjes (campanilla millón). Het zelfde dus als ‘Million Bells’).

Verzorging

Hang je Mini-Petunia’s in hun hangpot op een lichte en zonnige plek in je tuin, op je balkon of terras, aan een pergola of de rand van je veranda of aan een speciale muurhaak. Een beetje (lichte) schaduw mag ook. Calibrachoa’s zijn veel minder dorstig dan de ‘gewone’ petunia’s. Een paar keer water geven per week is genoeg. Zelfs tijdens aanhoudend heel droog en warm weer hoef je maar eens per twee dagen te gieten. Laat de potgrond in de hangpot nooit helemaal uitdrogen. Geef eens per veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater. De Mini-Petunia’s in hun hangpot groeien in speciale, lichtzure (pH5,5) potgrond. Kalkhoudende grond verdragen ze niet. In gewone potgrond is de pH-waarde meestal neutraal (pH7) dat kan voor Calibrachoa’s nog net. Als de planten in verkeerde grond staan of dringend voeding nodig hebben, geven ze dat zelf aan. Nieuw gevormde blaadjes worden dan lichter van kleur (ze worden wat geler). De planten bloeien vanaf mei onafgebroken met een stroom kelkvormige bloempjes die pas ophoudt als de eerste nachtvorsten zich aandienen. Uitgebloeide bloempjes verwijdert de plant zelf. Mini-Petunia’s zijn zogenaamd ‘zelf-schonend’. De planten groeien eerst ca. 20-40 cm omhoog, worden dan wat breder en vormen vanaf dat moment ranken die gaan overhangen. Die rijkbloeiende ranken kunnen makkelijk 60 tot soms zelfs 75 cm lang worden. Als de hangpot met planten laat in het najaar is uitgebloeid, kun je de planten wegdoen, maar bewaar de pot, maak hem goed schoon, en beplant hem volgend jaar opnieuw. Dat is duurzaam gebruik van plastic potten! GroenRijk houdt van duurzaam tuinieren!

Drie planten bij elkaar in de hangpot

Er zijn nog geen Mini-Petunia’s ontwikkeld die met verschillend gekleurde bloemen aan dezelfde plant bloeien. In de hangpot die je bij GroenRijk koopt zijn dan ook drie planten bij elkaar gezet, elk met een eigen bloemkleur. Bij rijk bloeiende planten die in één pot worden aangeboden, is dat vaker zo’n combinatie. Alleen valt dat nauwelijks op als de bloemkleur van alle planten in zo’n samenstelling – een zogenaamde ‘toef’ – hetzelfde is.

TIP

De bloemen van Mini-Petunia’s smetten niet. Ze zullen door hevige regenval niet verbruinen. Maar natuurlijk houden deze planten niet van aanhoudende, te sterke nattigheid. Hang je hangpot bijvoorbeeld niet precies onder een (af)dakrand waar vanaf het water krachtig naar beneden gutst.

In kort bestek

De Calibrachoa’s of Mini-Pertunia’s met drie kleuren bloemen (blauw + wit + roze) die GroenRijk nu in een forse hangpot (doorsnee 27 cm) aanbiedt, bloeien de hele zomer lang tot de vorst er in de herfst een eind aan maakt. De bloempjes zijn ‘zelf-schonend’(je hoeft geen uitgebloeide bloempjes te verwijderen). Calibrachoa’s zijn minder dorstig dan ‘gewone’ petunia’s.  Geef ze zon, water en wat voeding en ze blijven je opvrolijken. Heerlijke planten!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...