Bolchrysant Tuinplant van de Maand september 2017

Bolchrysant Tuinplant van de Maand september 2017

In september staat de Bolchrysant in de spotlights op de Tuinplant van de Maand kalender van Bloemenbureau Holland.

De zomer raakt ten einde, de dagen worden korter; de periode dat Bolchrysanten stralen. De plant reageert namelijk op deze kortere dagen door knoppen aan te leggen en vervolgens zó rijk te bloeien, dat het blad er helemaal onder schuil gaat. De mooie bollen vol bloemen schitteren wekenlang en geven zo nog meer glans aan de nazomer.

Bolchrysant

Chrysant, eeuwenlang al een bekende bloem. De laatste decennia ook steeds populairder als tuinplant. De naam chrysanthemum wil zeggen ‘gouden bloem’. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem. Veel soorten zijn dan ook geel van kleur, maar de plant is er ook in herfsttinten als oranje, rood en bruin of roze, lila en wit. De diameter van de chrysanten kan variëren van enkele decimeters tot wel 60-80 cm. Er zijn enkel- en dubbelbloemige variëteiten, maar ook chrysanten met spatelvormige of spinvormige bloemblaadjes. Enorm veel keuze dus!

Ontwikkelingen

De consument kan steeds langer genieten van bolchrysanten. Door juiste veredeling worden de soorten steeds sterker en bloeien ze langer door. 4 tot 8 weken houdbaarheid is geen uitzondering meer!

Veredelaars werken hard aan vernieuwing en verbetering. Op het gebied van houdbaarheid en kleuren; ook anticiperen ze op trends. Voorbeelden daarvan zijn o.a. Skyfall® van Royal van Zanten, o.a. voor hanging baskets en flowerbags en de Primo Pistache van Gediflora met een frisse groene kleur.

Kwekers hebben het aanbod uitgebreid; naast de traditionele potmaat 19 komt er ook steeds meer P12 en P15 beschikbaar.

Verzorging

Een bolchrysant is een gemakkelijke plant die doorbloeit van augustus tot november.

  • De ideale temperatuur tijdens transport van bolchrysanten is 10 tot 15ºC.
  • Verwijder de eventuele verpakking en plaats de plant in een pot naar keuze.
  • Op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon zal de plant veranderen in een kleurrijke bol.
  • Regelmatig water geven en de potkluit nooit laten uitdrogen zorgt voor wekenlang plezier. Bij zonnig weer dagelijks water geven! Door de grote bol komt het regenwater niet altijd op de kluit terecht, regelmatig even checken dus!
  • Een rijk bloeiende plant vraagt om extra energie, geef de bolchrysant dan ook om de twee weken wat plantenvoeding.
  • Door regelmatig uitgebloeide bloemetjes weg te halen geniet u nog langer van de Tuinplant van de Maand september!

Snoei en bewaartips bolchrysant

Een chrysant is niet winterhard! Nadat de bolchrysant is uitgebloeid kunt u de plant volgend jaar opnieuw in bloei krijgen. Zet de chrysant voor de vorst op een koele maar vorstvrije plek en knip hem in het vroege voorjaar helemaal terug tot enkele centimeters boven de grond. In maart-april kan de plant weer naar buiten en zal bij dagen langer dan 12 uur stengels en blaadjes vormen. Wanneer de dagen dan korter worden zal de bolchrysant weer opnieuw bloeien. Die moeite kunt u zich ook besparen, door volgend jaar weer mooie, frisse, nieuwe bolchrysanten te kopen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...