Rudbeckia 'Sunbeckia' Ophelia: tuinzonnetjes

Rudbeckia 'Sunbeckia' Ophelia: tuinzonnetjes

De Rudbeckia hirta 'Sunbeckia Ophelia' geeft je tuin in de zomer en herfst weken lang geweldig veel kleur. De donkergele straalbloemen en het groengele hart lijken net vrolijke zonnetjes die altijd schijnen.

 

Straalbloemen XL

De bloemen van de gele zonnehoed of Rudbeckia hebben vaak gele, stralende bloembladeren rond een kleurig hart. Oorspronkelijk groeien de verschillende wilde Rudbeckia-soorten vooral in Noord-Amerika. De compact en gelijkmatig groeiende Rudbeckia hirta-soorten worden vaak gekweekt om één jaar in tuinen te shinen, maar na een zachte winter kunnen ze ook gewoon weer uitlopen. Deze Rudbeckia hirta 'Sunbeckia Ophelia' heeft veel vertakkingen en extra grote, intens donkergele straalbloemen rondom een groengeel hart. De bloemen blijven in de zomer wel zes weken lang bloeien!

 

Geweldig veelzijdig

De 'Sunbeckia Ophelia' wordt zo’n 40 tot maximaal 60 cm hoog, heeft sterke, lichtbehaarde stengels en trekt met haar nectar lekker veel vlinders, bijen, hommels en zweefvliegjes aan. Als je een aantal Ophelia’s bij elkaar zet, geeft dat gelijk een uitbundig kleurrijke plek in je tuin. Je kunt ze mooi combineren met andere Rudbeckia-soorten, maar bijvoorbeeld ook met rozen, siergrassen, donkere bodembedekkers en herfstasters. Als je in het najaar de uitgebloeide bloemen gewoon laat staan, geeft deze winterharde plant nog maandenlang een prachtig silhouet. Bovendien kunnen vogels nog lekker van de zaden snoepen.

 

Geel bloementapijt

De gele zonnehoed krijgt graag een plekje in de volle zon, maar groeit en bloeit ook in de halfschaduw. Met een beetje goede verzorging, geeft ze je er een tapijt aan gele bloemen voor terug. 

  • Plant de Rudbeckia in neutrale, goed doorlatende aarde.
  • Water geven is vooral nodig tijdens warme, droge periodes. Zorg dat de grond om de plant niet uitdroogt.
  • Geef in de zomermaanden eventueel wat extra organische mest.
  • Knip de plant aan het begin van het voorjaar weer bij en haal dode bloemen en plantdelen weg.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...